Oslos alpinanlegg

Mange vil huske Oslo Vinterpark som Tryvann Skisenter, et alpinanlegg som ligger på oversiden av Holmenkollen i Oslo. Her åpnet det første skitrekket alt i 1938, og nå har Oslo Vinterpark 18 bakker og 11 heiser. Driver av anlegget i dag er TryvannWyller AS. Den lengste bakken er Wyllerløypa som er på 1400 meter. Den har et fall på 381 meter. Oslo Vinterpark er det 4. største alpinanlegget i Norge, med godt over 200 000 besøkende i vintersesongen. Det er et moderne alpinanlegg med flombelysning i alle de 18 bakkene. Det har de seneste årene blitt arrangert mange store arrangementer i Oslo Vinterpark, som X-games, ungdoms-OL, snowboard WM og Artic Challenge. I anlegget er det mange forskjellige elementer med varierende vanskelighetsgrader. Vi kan nevne terrengpark, SnowCross og forskjellige railer og mini-pipe. I Blåparken kan de som ikke har så mye erfaring få prøve seg. Her er det enkle elementer som hopp og rails som passer for de som er nybegynnere, og er helt perfekt som en introduksjon til barn. Et veldig fint sted å starte for de som kanskje prøver alpint for første gang.

For de mer avanserte

Rødparken er for de mer viderekommende. Hoppene og railsene her er større, og er mer utfordrende for de som prøver seg. Midt mellom Tryvann og Wyllerløypa er det halfpipe. Denne ligger i parkområdet som heter Hyttli. Satsningen på terrengpark og halfpipe er viktig for Oslo Vinterpark, og disse utvikles stadig. I sesongen 2016/17 ble Oslo Vinterpark kåret til «Årets park» av Snowboardforbundet. Når du skal til Oslo Vinterpark, bør du laste ned appen som heter «Fnugg» eller gå inn på Fnugg.no. Her får du vite alt om når anlegget er åpent, samt at du får snø og føreforhold for dette anlegget og flere andre. Snørapporten blir oppdatert hver morgen, slik at du kan sjekke forholdene før du reiser. Det er to mulige startpunkter i Oslo Vinterpark. Den ene er Wyller i Sørkedalen og den andre er Tryvann ovenfor Holmenkollen. Anlegget er koblet sammen stolheiser, slik at du kan variere hvilken bakker du vil bruke mens du er her. Hvis du skal ta deg hit med bil, anbefales det at du parkerer på den store parkeringsplassen i Wyller. Det er ofte begrenset med parkeringsmuligheter hvis du kjører til Tryvann.

  • Parkering i Wyller
  • Trikk til Tryvann

Hvis du tar utgangspunkt fra Wyller i Sørkedalen, får du tilgang på en del brattere bakker enn hvis du tar utgangspunkt fra Tryvann. Det er 6 seters stolheis fra Wyller og i år åpner Big Air Arena. Tar du utgangspunkt i Tryvann har du tilgang til toppsenteret, skiskole og en del nybegynnerbakker. Toppsenteret ligger like ved Tryvannstårnet, og her er det skiutleie, base for skiskole, kafe og bakker for nybegynnere. Hvis du har med barn eller andre som ikke har stått så mye alpint tidligere, anbefales det at du tar utgangspunkt i Tryvann. Den lengste bakken er som tidligere nevnt Wyllerløypa, men en annen lang og fin bakke er Tårnbakken som er 900 meter lang. Den har et fall på 130 meter. Blant alle bakkene som er i Oslo Vinterpark, så varierer lengden mellom 130 meter i Elgløypa til 1300 meter i Wyllerløypa. Det betyr at Oslo Vinterpark har et tilbud for alle, fra nybegynnere til viderekommende. Det er også flere serveringssteder. Mest kjent er kanskje Tryvannstua nederst i Tårnbakken og Wyllerstua. Men det er også et bakeri i nybegynnerområdet, vaffelvogn ved Toppsenteret.

  • Wyller best for de med erfaring
  • Nybegynnere bør starte fra Tryvann